Ny regler för mer rättvist elpris

Lagom till att svenska folket ska gå och rösta har regeringen slängt ut en nyhet gällande elpriset. Nya regler ska stoppa elbolagen från att ta ut för höga elnätsavgifter och träder i kraft den 1 november.

Vad är egentligen nytt?

De nya reglerna har som mål att ge en bättre koppling mellan elnätsavgifterna och bolagens faktiska investeringar. På så vis ska kunderna skyddas mot orimligt höga avgifter.

Ytterligare ett mål med de nya reglerna är att motivera elbolagen att investera i elnäten, eftersom  investeringarna ska bli mer lönsamma.

Energimarknadsinspektionen har haft ansvar för att sätta gränser för vilka avgifter elnätsbolagen får ta ut, men deras beslut har ofta överklagats av elbolagen och situationen har varit otydlig för alla inblandade. Därför hoppas man också att de nya reglerna nu ska ge den tydlighet som tidigare saknades.

Villaägarna nöjda

Villaägarna är föga förvånande mycket nöjda med de nya reglerna och menar att detta är ett bra steg mot mer rimliga elnätsavgifter.

Elbolagen irriterade

Elbolagen å sin sida är irriterade över regeringens nya regler. De menar att det kommer att få motsatt effekt. Eon menar exempelvis att de nya reglerna endast fokuserar på elnätets ålder och missar andra aspekter som kvalitet och funktion. Det är inte alltid så att ålder har ett självklart förhållande till kvalitet och säkerhet. Elbolagen kan därför tvingas satsa på investeringar, som de menar egentligen inte behövs. Elbolagen tror att elnätsavgifterna kommer att bli högre i och med det de kallar detaljstyrning.

Källa: http://www.energinyheter.se/2014/09/nya-regler-ska-ge-sk-ligt-elpris