Vädret avgör elpriset

På flera olika sätt är det vädret som avgör vilket elpris det blir under året.

Billigare el med mycket regn

Vi tycker oftast inte om regn. Vi önskar hellre sol och värme. Men regnet fyller på vattennivåerna i landet. Något som är mycket avgörande för vattenkraften. Vi har haft en relativt torr sommar och höst och nu är det helt enkelt lite vatten i älvar, åar och floder till vattenkraften. Samtidigt har oktober varit regnigt och milt, vilket har sänkt elpriser. Vattenkraften står för ca 50 % av Sveriges elproduktion och förutsättningarna för vattenkraften är därför mycket avgörande för elpriset i stort.

Elpriset spelar stor roll hur mycket pengar du sparar med en värmepump. – Mer om värmepump, pris och besparing

Väderprognosen påverkar elpriset

När elpriset bestäms är därför väderprognoserna viktiga. Utlovas mycket regn, kan elpriset sjunka, medan uppehåll gör så att priserna stiger. Väderprognosen påverkar dels det rörliga priset, men även om du vill binda ditt elpris tar elbolagen i lite extra om de är osäkra på tillgången på el.

Vädret påverkar inte bara vattenkraften

Samtidigt som vattenkraften vill ha regn, påverkas annan elproduktion av annat väder. Vindkraften är effektivare när det blåser. Solkraften är effektivare vid sol.

Dessutom påverkar temperaturen hur mycket el som går åt i Sverige. Om vädret är milt, går det helt enkelt åt mindre energi och då klarar vi oss även med låga vattennivåer.